Micke

En cykel blir till
 
Ända sedan mina yngre år har jag samlat på Lucky Luke's album. Nu är jag förvisso inte så aktiv samlare längre (jag vägrar säga att det beror på att jag blivit äldre, för jag är minsann inte gammal), men visst skulle det vara kul att ha en komplett samling. Och varje Jul är det mer regel än undantag att minst en Julklapp innehåller ett nytt album till mig. 
Ett av de sämsta albumen, enligt mig, är nr 87, "En cowboy blir till", då det inte är som de Lucky Luke man har vant sig vid, utan korta ensideshistorier med ett skämt (sällan roligt) i slutet. 
Och inspirerad av det döper jag veckans blogginlägg till "En cykel bli till", då det här inlägget inte blir som de inlägg ni har vant er vid, och ni kan redan nu förbereda er på att inte ha så höga förväntningar, och därmed inte bli fullt så besvikna som ni annars mycket väl hade kunnat bli.
 
Den här veckan har det nämligen inte blivit så mycket träning, då jag istället har lagt kvällarnas lediga timmar till att vara i garaget. Men cykeln jag har hållit på med har ändå ett sorts löpar-tema, så helt träningsfritt kan man inte kalla veckans inlägg.
 
I höstas frågade Mia om jag vill ha en cykel billigt. Den hade stått ute vid deras sommarstuga i okänt antal år och nu var det dags att städa. Den gick inte att cykla på, men det kunde nog bli något av den om man la ner lite tid på den.
Jag undrade vad hennes definition av "billigt" var, och hon svarade att jag kunde betala hennes lunch nästa gång vi var ute och åt. Jag höll med om att det var billigt och det blev affär.
För att visa min tacksamhet för att jag dessutom fick den levererad till jobbet för ett par veckor sedan köpte jag en okänd mängd lakritsgodis åt henne. Sammanfattningsvis kostade cyklen mig alltså någonstans mellan 150-200 kr, vilket man får vara riktigt nöjd med.
 
När jag väl tagit hem cykel till garaget var det dags att börja kolla igenom vad jag nu var ägare till.
På håll såg det mest ut som att den behövde nya däck. På närmare håll var det betydligt mer än så som borde åtgärdas. 
Lars och Martina sa någon gång att jag borde bygga en parkrun-cykel. Och eftersom jag inte hade några andra planer för den här cykeln så bestämde jag att så får det bli. Det här ska bli en parkrun-cykel.
 
BPH = Bra På Håll...
 
Plockade ner cykeln, slipade, grundlackade och gav mig ut för att hitta rätt nyans av orange för att matcha parkruns färger.
Efter två lager lack och två lager klarlack började den roligaste delen; att montera ihop den med nya delar. Jag har försökt att hålla det här till ett budgetbygge, och mycket har jag köpt på Biltema.
 
Monteringen har påbörjats efter lackeringen. Fick till ganska rätt nyans på färgen tycker jag.
 
Jag skulle kunnat köpa ett nytt kedjeskydd, men passformen är trots allt bäst på orginalet, så för att dölja diverse repor, och dessutom får ett inslag natur (parkrun genomförs ju i naturen liksom) köpte jag camouflage-färgad film som jag klädde kedjeskyddet med.
 
Oj, det så kamouflerat så att det knappt syns... ;)
 
Med undantag för att jag köpte fel storlek på styrstam gick monteringen riktigt bra, och efter att ha lackat fälgarna mattsvarta och monterat nya slangar och däck kunde cykeln för första gången lyftas ner från mekstället, och jag tog en kort provtur för att se om den funkade. Det gjorde den.
 
Ungefär klar. Fast inte riktgit.
 
Nu skulle ju den här berättelsen kunna vara klar, men det är den inte. Om det ska vara en parkrun-cykel räcke det ju inte med att jag lackat den i parkrun-färg. Lite mer kännetecken behvös det nog.
Hittade en firma som tillverkade klistermärken som man själv fick designa, så det blev en beställning hos dem. Det skulle ta en knapp vecka att får dem, så medan jag väntade påbörjade nästa projekt.
 
Vad är synonymt med att springa parkrun? Förutom löpning, fantastiska människor, glädje, fika och vänskap?
Red Bull så klart :)
Så jag tänkte att jag måste ju kunna transportera mina Red Bull på ett bra sätt, och började tillverka en låda att kunna ha på cykeln.
 
Sticksåg, borrmaskin och arbetsbänk. Har ni sett något så manligt förr?  :P
 
Efter att lådan var klar betsades den för att få lite snyggare nyans. Gångjärn hittade jag på Biltema, och leveransen från klistermärks-tillverkaren gick snabbare än beräknat, så nu började cykeln bli klar.
 
Finally parkrunday (formerly known as Satrday)
 
Jag köpte spikband för att använda vid moteringen av lådan. Jag mätte fel och de blev inte centrerade, samtidigt började klockan passera läggdags, så tålamod och motivation ändrade snabbt spikbands-planerna till att använda rep till monteringen istället. Och en skruv nerborrad i kedjeskyddet hindrar lådan från att svänga fram och tillbaka vid cykling.
 
Klar, för tillfället iallafall
 
Redo för utflykt. Två Red Bull och en högtalare (som definitivt INTE spelar hiphop eller schlagermusik) fick jag plats med i lådan. Vad mer behöver man? :)
 
Avslutningsvis gjorde jag en skylt att skruva fast bakpå ramen, så man ser vart jag är på väg
 
 
 
Och skulle någon undra vem som är ägare till skapelsen så är det inte så svårt att lista ut om man ser på övre röret :P
 
Igår, Lördag, blev det premiärtur till parkrun på nya bygget. Och tydligen muntrade min skapelse upp omgivningen. Och därmed är jag nöjd, för muntra människor i omgivningen är ju toppen :)
 
Angående träning så blev det stora (för min nivå) framgångar vid simningen i Fredags morse. Främst tack vare Johans andningstips tidigare i veckan. Och jag ser fram emot att kanske kunna få upp lite hastighet snart.
 
Inom löpning blev tiden på parkrun 22,04 utan att jag tog ut mig totalt. Jag tog alltså i, men inte helt och hållet, så då får man ju vara nöjd med den tiden.
 
Och slutligen har jag i veckan anmält mig till Startmilen nästa vecka, trots nästan helt utebliven träning. Men det är kul att springa lopp, så jag hoppas på trevlig runda ändå.